Karadeniz’de bulunan 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervi 652 milyar metreküp olarak güncellendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün açıkladığı güncelleme ve Çaycuma-1 sondaj sahasındaki 58 milyar metreküplük yeni keşifle birlikte Türkiye’nin Karadeniz’deki doğal gaz keşfi 710 milyar metreküpe ulaştı. Keşfedilen gazın uluslararası piyasadaki karşılığı ise 1 trilyon doları buluyor.
BU RAKAM TÜRKİYE İÇİN NE DEMEK?
CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi Enerji Uzmanı İshak Turan yeni keşifle ilgili önemli mesajlar verdi. Turan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Uzun zamandır beklediğimiz müjde nihayet geldi. Cumhurbaşkanımız Çaycuma 1 kuyusundan toplamda 58 milyar metreküplük keşfi ilan etti. Türkiye büyüyen ekonomisi ile artan nüfusu ile doğal gaz tüketimi de artmaktadır.
Bu bağlamda 710 milyar metreküplük doğal gaz toplam tüketimimizi 12 yıl boyunca karşılayacak bir rakam. 1. fazda toplam 10 kuyuda günlük 10 milyar metreküp, ikinci fazda da 40 milyon metreküp yılda 15 milyar metreküplük doğal gaz üretimi gerçekleşecek. Bu konutlarda tüketilen toplam doğal gaz demektir. Türkiye önümüzdeki 50 yıl boyunca doğal gaz tüketimini Filyos’tan temin edebilecektir. Bunun oldukça ciddi bir rakam olduğunu söyleyebiliriz.
FİLYOS’TA NASIL İŞLENECEK?
Karşımızda Filyos doğal gaz işleme tesisinin sembolik önemi var. Türkiye artık doğal gaz üreten ülke demek. Üretim 4 aşamaya ayrılabilir. 1 Filyos’tan 170 km açıkta denizin altında tesis kuruluyor. 3 tane boru hatlarıyla birlikte doğal gaz işleme tesislerine gelecek. Denizin altından çıkarılan gaz evde kullanıma uygun değil. İşlemlerden geçirilmesi gerekiyor.
Burada ağır karbonlar var, sülfür var. Bütün maddeler buradaki Filyos işleme tesisinde ayrılacak. Yaklaşık 5 ya da 6 ay kadar testleri sürebilir. 5-6 ay sonra BOTAŞ tesislerine geçecek. Doğal gaz verildikten sonra BOTAŞ bunu ana şebekeye ulaştıracaktır. 36 km uzunluğundaki boru hattı tamamlandı. BOTAŞ bunu Sakarya’ya bağlamayı düşünüyor.
SAKARYA GAZ SAHASI İÇİN DEĞERLENDİRMENİZ NEDİR?
Buradaki çalışmalar devam edecek. 2020’de aldığımız ilk keşif 2021 ve 2022’de de devam etti. Ben bunun 2023 yılında 1 trilyon metreküpü geçeceğini umuyorum.”