Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lideri Mustafa Gültepe, “Asgari fiyat 2023 yılında şayet üretici ve ihracatçı 500-600 dolar üzere sayılarla karşılaşırsa rekabetçiliğimizi çok daha fazla kaybederiz. 2023 yılında ortaya koyduğumuz 275 milyar dolar ihracat maksadımızı yakalama bahtımız kalmaz.” dedi. Gültepe, son 2 aydır tek rakamlı olarak büyüme sayıları ile karşılaştıklarını belirterek, en büyük pazarları olan Avrupa pazarında yaşanan resesyonun bu durumda tesirli olduğunu söyledi. 2022 son çeyreği ve 2023 yılının birinci çeyreğinin sıkıntı geçebileceğini aktaran Gültepe, parite değişiminden ötürü ihracatçının önemli zorluklar yaşadığını anlatarak, “2021 avro dolar paritesi ortalamasının 1,15 civarında olduğunu biliyoruz. 2022 yılında parite gitgide aşağıya düştü. Parite değişiminin Türkiye’nin ihracatına tesiri 10 ayda 12 milyar dolar oldu. Aslında şu anda biz 264- 265 milyar doları konuşan bir Türkiye’den bahsedecektik. Kayıpla birlikte rekabetçiliğimiz düştü. Avronun dolara karşı paha kazanması bizi başka ülkelere nazaran daha avantajlı hale getirir” sözlerini kullandı.
TİM Lideri Gültepe, “Bizim gayemiz 2023 yılında birinci 6 ayında olmasa bile ikinci 6 altı ayında Türkiye ihracatını yüzde 10 büyütmek. 2022 yılı başında ortaya konulan 250 milyar dolarlık gayesine Türkiye Cumhuriyeti ihracatçısı olarak ulaştık. 12 aylık ihracatın 252 milyar dolar civarında olacağını kestirim ediyoruz” diye konuştu.
Resesyon tehdidinin arttığını vurgulayan Gültepe, “Dünyanın farklı pazarlarına girme noktasında Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin içinde bulunan dal ve birliklerle birlikte ticari heyetlerle yük veriyoruz. Ticaret Bakanlığının ortaya koymuş olduğu uzak pazarlar amaçları doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz Türkiye’nin çok fazla hisse almadığı pazarlarla ilgili çalışmalara başladık. Bu hafta içinde Güney Kore’ye, ocak ayı sonu prestijiyle Venezuela’ya gideceğiz. Bilhassa Kuzey ve Güney Amerika’yı amaç pazarlar haline getirdik. Eyalet eyalet gezip oradaki mevcut pazarlarımızı üste gerçek çıkarmak için elimizden geleni yapacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
Kur da enflasyon kadar artmalı
Gültepe, taban fiyat belirlenme sürecinde kurulun çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti: “Her iki tarafın da şad olacağı bir sonucun çıkmasını umuyoruz. Enflasyonun yüksek olduğu yerlerde beklenti de yüksek oluyor. 2022 yılında bunu yaşadık. Ocak ve temmuzda iki artırım verildi. Fiyat verenler ve satanlar çok hassas olmalı. Vererek ve fiyatları yükselterek bir yere gidemeyiz. Kurun da enflasyon kadar artması gerektiğini düşünüyoruz. Enflasyon artarken kur birebir kalırsa Türkiye rekabetçiliğini kaybeder. Mevcut pazarlarda aşağı hakikat bir gerileme başlar.”
İlk toplantı bugün yapılacak
Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni minimum fiyatı belirleme çalışmalarında süreç bugün (7 Aralık) saat 14.00’te Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı’ndaki birinci toplantıyla başlayacak. Toplantının taraflarından olan TÜRK-İŞ, 4 kişilik bir ailenin açlık sonu olarak açıklanan 7.785 TL’nin minimum fiyat artırımında ‘kırmızı çizgi’leri olduğunu aktararak, bu sayı ile masaya oturacaklarını açıklamıştı. Taban Fiyat Tespit Komitesi bugünkü toplantının akabinde 14 Aralık’ta tekrar toplanacak. Aralık ayı boyunca komite 4 toplantı yapacak ve son toplantı sonrası geçen yıl olduğu üzere minimum fiyat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak.