Deniz canlısı şaşkınlık yarattı… 500 milyon yıl önce yaşamış, uzaylıya benziyor

Kuzey Amerika’da keşfedilen ve uzun yıllar önce yaşamış canlının kalıntıları bilim dünyasında şaşkınlık yarattı. Lobopodian adı verilen yaratık, 1983 yılında Yoho Ulusal Parkı’nda bulunan 10 bin fosil arasında yer alıyordu ancak şu ana kadar kimliği belirlenememişti.

Yaratığın uzun bir gövdesi ve sırtından dışarı doğru çıkıntı yapan sivri uçlu kısa bacakları vardı; vücudunun ön kısmında ise tüylere benzer uzantılar çıkıyordu. Araştırmacılar bu deniz canlılarının binlerce yıl boyunca nasıl evrimleştiğini hâlâ bilmiyorlar, ancak gezegenin yüzeyindeki oksijen miktarı arttıkça canlıların hayatta kalabilmek için büyümeye ve gelişmeye zorlandığını öne sürüyorlar.

Royal Ontario Müzesi’ndeki araştırmacılar, 2012 yılından şu ana kadar 50 yeni tür tespit etti.

Ayrıca çalışmada yaratığın lobopodlarının yarısının uzun ve ince, geri kalanının ise daha kalın ve koni şeklinde olduğu belirtildi. Lobopodian’ın fosilleri, vücudunun farklı bölümlerinin, böcek, örümcek veya kabuklu gibi omurgasız bir hayvan olan eklem bacaklılara benzer şekilde farklı işlevleri yerine getirmesinin amaçlandığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar bu canlının, yaklaşık 530 milyon yıl önce Paleozoik dönemde meydana gelen Kambriyen patlamasının bir parçası olarak evrimleşmiş olabileceğini düşünüyor. Bu dönemde, deniz tabanındaki yaşanabilir alan miktarında 13 ila 25 yıl süren büyük bir artış görüldü; bu, deniz hayvanlarının gelişmesine olanak tanıdı ve hayvan çeşitliliğinin artmasına yol açtı.

Durham Üniversitesi paleontoloji profesörü Profesör Harper, 2013 yılında şunları söyledi: “Kambriyen patlaması, gezegenimizdeki yaşam tarihindeki en önemli olaylardan biri ve hayvanları gezegenin deniz ekosistemlerinin en görünür kısmı haline getirir. Kambriyen patlaması, organizmaları ve çevrelerini birbirine bağlayan, ilk olarak yaklaşık 520 milyon yıl önce gelişen sonraki deniz yaşamının büyük bir kısmına zemin hazırladı.”

Kambriyen patlamasına neyin sebep olduğu hala bilinmiyor, ancak bazı araştırmacılar artan oksijen seviyelerinin lobopodian gibi daha büyük, daha karmaşık hayvanların oluşmasına izin verdiğini söyledi.

Patlamanın ardından hayvanlarda görme yeteneği, artan rekabet nedeniyle bacaklar ve yırtıcı-av ilişkileri gelişmeye başladı.